Del 14 al 20 d’octubre es va celebrar la Setmana contra la soledat no desitjada, que un any més ha engegat Sant Joan de Déu. L’objectiu d’aquesta campanya és sensibilitzar sobre el que implica sentir-se sol o sola quan es necessita la companyia o el suport dels altres; tanmateix, vol mobilitzar a persones, entitats i empreses per a col·laborar en trencar amb aquesta solitud. Es tracta d’una xacra invisible, però que afecta el benestar emocional de les persones i que, ara mateix, és un element transversal que afecta persones de totes les edats i condicions socials. De fet, a Europa més de 30 milions de persones asseguren sentir-se soles, i una de cada quatre admet patir soledat no desitjada. Aquesta realitat va més enllà de la gent gran i afecta persones de totes les edats i condicions. Malauradament, quan la pateixen col·lectius vulnerables, la soledat es multiplica.
Enguany, Esperança en Línia, que coneix de prop la soledat no desitjada, es va sumar a aquesta campanya en la qual també participen – a part de l’Obra Social de Sant Joan de Déu – la Fundació Marianao i Creu Roja. L’entitat va estar present en l’acte inaugural a la Plaça Universitat de Barcelona, on a més algunes persones del voluntariat van participar activament. Així, més d’un centenar de persones van apropar-se i animar-se a parlar amb desconeguts a aquesta cèntrica plaça. A cada taula hi havia una persona voluntària disposada a compartir inquietuds i experiències relacionades amb la soledat amb qui volgués seure i passar una estona.
A partir de les 12 hores, l’Obra Social SJD en col·laboració amb el diari Ara muntaven un plató on es va continuar reflexionant sobre com ens impacta la solitud i com es pot combatre. L’acte, presentat per la subdirectora del diari Carla Turró, va donar veu a voluntaris que acompanyen persones que se senten soles; usuaris i professionals dels centres de Sant Joan de Déu; la regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Villanueva; la sociòloga Sandra Escapa; la periodista Elisenda Roca; el filòsof Leo Espluga així com Mireia Anglès, responsable del Telèfon de l’Esperança i els xats de suport emocional adreçats a adolescents i joves que s’han sumat a la campanya. El matí va acabar amb el grup Xiula interpretant Massa soledat, la cançó que han creat per l’ocasió, explicant en primera persona com se sent qui pateix la soledat, com pren consciència del que suposa i els petits gestos que ajuden a vèncer aquest sentiment.