- Inici
- La Fundació
La Fundació

Anys d'antiguitat
Esperança en Línia:
Suport emocional. Confidencial. 24/7
Esperança en Línia és una entitat sense ànim de lucre i de caràcter canònic dedicada a promoure, fomentar i donar suport a les persones que pateixin malestar emocional, solitud no desitjada o manifesten conductes suïcides. Aquest suport es vehicula mitjançant serveis d’atenció urgent i immediata, com el Telèfon de l’Esperança, el Telèfon de Prevenció del Suïcidi o els xats de suport emocional adreçats a adolescents i joves o persones cuidadores.
PREMIS
PREMI JOSEP PARERA 2007
CREU DE SANT JORDI 2009
PREMI RAMON DE TESERACH 2010
EU HEALTH AWARD 2021
Telèfon de Prevenció del Suïcidi
SEGON PREMI VOLUNTARIAT 2023
Telèfon de Prevenció del Suïcidi
PREMI DEL JURAT DE LA CONFEDERACIÓ 2023
Xat de Suport Emocional per a Joves
BONES PRÀCTIQUES SOCIALS AJ. DE BARCELONA 2024
Telèfon de Prevenció del Suïcidi
PREMI A LA INNOVACIÓ DE SALUT MENTAL CATALUNYA 2024
Xat de Suport Emocional per a Joves
Missió i visió:
La nostra missió és oferir atenció social en un marc de total anonimat i confidencialitat amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida i el benestar emocional de les persones que viuen situacions de solitud, incomunicació o que generen un patiment, contribuint així a crear una societat més solidària, acollidora i resilient.
- ESCOLTA ACTIVA
- Treballem per a què el nostre model de comunicació efectiva, basat en l’escolta activa, esdevingui un referent per a les relacions interpersonals a la nostra societat.
- FORMACIÓ I ASSESSORAMENT
- Formem i assessorem en situació de necessitat, en atenció a persones en crisi, en prevenció del suïcidi, i en escolta activa i comunicació, entre d’altres.
- ATENCIÓ COMUNITARIA
- Volem esvedenir un servei de referència en atenció comunitària i voluntariat i aconseguir que qualsevol persona pugui ser instrument de transformació social.
- BENESTAR EMOCIONAL
- Fomentem el benestar emocional de totes les persones.
Els nostres valors
Voluntariat
Solidaritat
Respecte
Les persones voluntàries són l’essència i la base
de la nostra activitat. Sense el voluntariat la tasca de l’entitat no seria possible.
Mantenim una actitud de servei, compromís
i responsabilitat envers les persones.
No emetem judicis de valor, no aconsellem
ni oferim solucions. Així aconseguim empoderar
les persones, respectant sempre les seves idees i actuacions.
Esperança
Empatia
Compromís
Som al costat de l’altre, oferim suport i atenció, treballant junts per a un futur millor.
Comprenem la persona, les seves vivències i circumstàncies i la situació en la qual es troba.
El nostre objectiu fundacional és contribuir a la millora del benestar emocional de les persones.
La Fundació Ajuda i Esperança
Esperança en Línia – Fundació Ajuda i Esperança és una entitat sense ànim de lucre que va néixer l’any 1987 amb l’objectiu de continuar el llegat de Mn. Miquel Àngel Terribas. El 1969, Terribas va fundar el primer telèfon de l’Esperança de tot l’Estat Espanyol. El servei, basat en l’escolta activa i l’absolut anonimat tant de la persona que truca com del voluntariat que l’atén. Aquest dispositiu, que atén 24 hores al dia, set dies a la setmana, continua en funcionament des de llavors, atenent més de 30.000 trucades cada any.
En els darrers anys, la Fundació ha viscut tot un seguit de canvis que han materialitzat noves maneres de funcionar i nous serveis. El 2020 l’atenció al Telèfon de l’Esperança (93 414 48 48) va passar a fer-se de manera remota gràcies a una plataforma virtual que, en aquells moments, va permetre que observéssim el confinament per la pandèmia de COVID19 i que ens permet tenir voluntariat arreu del país i, darrerament, del món.
Aquell mateix any va néixer el Telèfon de Prevenció del Suïcidi (900 925 555), un dispositiu especialitzat en l’atenció de trucades amb contingut suïcida.
L’estiu de 2022, vam posar en marxa un altre dispositiu pioner en tot l’estat, el Xat de Suport Emocional per a Joves, un xat adreçat a adolescents i joves d’entre 14 i 25 anys al que poden acudir només enviant un WhatsApp al 679 333 363. Tot i la llarga història i els formats diversos, la nostra voluntat ha estat sempre oferir acompanyament emocional confidencial a persones en situació de malestar emocional mitjançant l’escolta activa. Des de 2023, tot el jovent de Catalunya pot gaudir del format d’ajuda en xat gràcies a Obro Feel també via WhatsApp, s’adreça a adolescents i joves de 14 a 29 anys de tot el territori. Aquest servei és possible gràcies a la col·laboració del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya
El format d’atenció en xat i els seus avantatges (poder contactar-hi quan no es disposa de privacitat o temps) s’han aplicat a un col·lectiu de persones necessitades d’atenció com són les cuidadores. Tant qui s’hi dedica de manera professional com qui cuida algun membre de la seva família, experimenta sovint solitud, esgotament emocional i burn out. El Xat de Suport Emocional per a Persones Cuidadores, al número 655 505 517, vol donar resposta a aquestes situacions i compta amb suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. El servei es va engegar l’estiu de 2024.
Més recentment, l’entitat ha iniciat un procés d’internacionalització que, entre altres iniciatives, ha portat a l’establiment d’un servei de prevenció del Suïcidi i un xat per a joves a Andorra. Així doncs, amb el suport del Ministeri de Salut del principat Esperança en Línia ha impulsat la Línia Verda 177 – Telèfon de Prevenció de Conductes Suïcides i Totbé? – Xat de Suport Emocional per a Joves.
Tota aquesta activitat de suport es du a terme gràcies a l’activitat voluntària. Esperança en Línia compta amb més de 400 persones que atenen els diferents dispositius. El fet que siguin persones no professionals les que atenguin a qui truca no és casual. Al contrari, d’acord amb l’Organització Mundial de la Salut, en casos de crisi emocional o conductes suïcides resulta més efectiu parlar amb una persona que considerem com a igual que no pas amb personal sanitari o terapèutic. La persona que s’hi adreça als dispositius se sent més còmoda i acollida amb un membre del voluntariat, ja que s’estableix una comunicació més horitzontal, sense que s’estableixin jerarquies de qualsevol mena, afavorint-se una conversa més oberta i íntima. Les persones que atenen els diferents serveis reben abans formació especialitzada de la mà de professionals de la salut mental, que també supervisen i donen suport a l’equip voluntari.
Ajuda escollint els teus horaris, atén des d'allà on vulguis
UNEIX-TE AL NOSTRE VOLUNTARIAT
Ajuda'ns a mantenir converses que salven vides
COL·LABORA PERQUÈ CONTINUEM ESCOLTANT A QUI MÉS HO NECESSITA